TÉMÁK, Kategóriák

Mit tehetünk a dadogás leküzdése érdekében?

571
HOZZÁSZÓLÁS:

A leggyakoribb beszédhiba a dadogás. Sokféle oka lehet, például érzelmi megrázkódtatás, gyermekkori szorongás, az agy hallás- és beszédértelmező központjának zavara, 50 év felett pedig leggyakrabban a száj- és arcizmok szélütést követő részleges bénulása. Dadogást okozhat, ha lassan vagy késve alakul ki a nyelv, az ajkak és a szájpad koordinált működése.dadogas

A két és öt év közötti gyermekek dadogását gyakran a szülők túlzott aggódása váltja ki, akik valósággal belesulykolják a gyermekbe, hogy valami baj van, ha erőlködik a beszéddel vagy megakad a szavak kimondása közben.

Mit ajánl a természetgyógyász?

JÓGA

A dadogás a nyugodt, lassú légzés gyakorlásával kezelhető. Az is sokat segít, ha egy beszéd megkezdése előtt egy percig ügyel a légzésére. Sok ember számára hasznos a mozgással összehangolt légzőgyakorlat.

Üljön egyenesen a széken, és belélegzés közben emelje fel a két karját. Tartsa vissza a lélegzetét, és nyújtózkodjon felfelé, majd lassan fújja ki a levegőt, közben engedje le a karját. Ezután próbáljon megszólalni.

BACH-FÉLE ORVOSSÁGOK

Azok, akik dadognak és félnek a szónoklástól, próbálják ki a cseresznyeszilvát. A dadogás okozta frusztráció és harag ellen a magyal segíthet. Vadgesztenyerügy annak ajánlható, aki túl gyorsan beszél, és elharapja a szavakat.

Vasfűt vegyen be, ha görcsösen le akarja győzni a dadogást, és csak nehezen tud lazítani. Ha túl szigorúan ítéli meg saját dadogását, forrásvizet használjon. A bükk akkor segít, ha türelmetlen az állapota miatt. A dadogó gyermek szülei, ha nem tűrnek ellentmondást. szőlőt szedjenek, ha türelmetlenek és gorombák, bükköt. Az erdei fenyő csillapítja az önvád érzését.

HIPNOTERÁPIA

A rendelőben indokolt esetben a pácienst hipnózissal „visszaviszik” az időben – ez a regresszió -, hogy megkísérelje felfedezni, esetleg újra átélni a probléma kialakulását. Minden esetben önbizalom-erősítő gyakorlatokat alkalmaznak, miközben a beteg hipnotizált, ellazult állapotban van.

A beszéd-és hangképzési zavarok – e célra készült magnószalagok segítségévei – önhipnózissal is kezelhetők. A dadogás leküzdésében olykor segít a nehéz élethelyzetek hipnózisban történő felidézése, miközben a beteg pozitív szuggesztiókat kap.

AKUPRESSZÜRA

A hangképzés zavarai a hüvelykujj körmének külső, alsó sarkánál lévő pont nyomásával enyhíthetők.

Mit mond az orvos?

Noha a dadogásnak nincs semmiféle egyetemes gyógymódja, különféle módszerek és lehetőségek léteznek, amelyek a beszéd folyamatosságát javítják. A háziorvos a dadogót logopédushoz küldi, aki a páciens személyisége és a dadogást kiváltó okok alapján választ a korrekciós módszerek közül.

Az eljárások között megtalálhatók a beszédtechnikai és lazító gyakorlatok. Olykor egy fejhallgatóval akadályozzák meg, hogy a dadogó hallja a saját hangját. Néha az éneklés vagy a színjátszás Is segít a dadogáson, mert a csoportmunka erősíti az önbizalmat.

571
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]